Menu

Sos boloński roślinny

PODRÓŻ DO SŁONECZNEJ ITALII

  • Wysoka zawartość białka
    Wysoka zawartość białka
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN

Sos boloński roślinny

PODRÓŻ DO SŁONECZNEJ ITALII

Sos boloński to klasyczna potrawa kuchni włoskiej. Jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się on z Bolonii. Oryginalny sos tego typu musi być długo gotowany, a jego bazą jest mielone lub drobno siekane mięso, pomidory oraz czerwone wino. Zainspirowani tradycyjną recepturą przygotowaliśmy wyśmienity sos boloński wegański, który doskonale pasuje do makaronów, placków ziemniaczanych oraz ryżu czy naleśników. Nasza roślinna wersja to idealny wybór dla osób, które stawiają na zdrową kuchnię roślinną.. Wegański sos boloński Primavika to bardzo aromatyczna mieszanka. Bazą produktu jest gęsty sos pomidorowy, do którego dodane zostało roślinne mięso mielone. Jest ono bardzo wartościowym źródłem białka i sprawia, że potrawa jest bardzo sycąca i idealnie nadaje się na obiad. W wegańskim sosie bolońskim nie zabrakło także aromatycznych przypraw i ziół. Są one bardzo istotnym składnikiem każdego włoskiego dania i mają ogromny wpływ na smak naszego sosu. Proponowany przez nas produkt jest w 100% roślinny, dlatego nadaje się dla wegetarian i wegan. Dzięki temu, że nie zawiera fosforanów i sztucznych barwników oraz glutaminianu, to jest on nie tylko pożywny, ale także zdrowy..                                                                                                                                                                                                                                                                                      Choć w Polsce niezwykle popularne jest podawanie sosu bolońskiego z makaronem spaghetti, to w oryginale serwuje się go na makaronie tagliatelle lub pappardelle. Są to rodzaje włoskiej pasty o szerszych nitkach, które lepiej utrzymują bardzo ciężki i gęsty sos.

Wegański sos boloński Primavika idealnie komponuje się z praktycznie każdym rodzajem makaronu. Nasz produkt świetnie sprawdzi się także jako dodatek do placków ziemniaczanych, ryżu oraz naleśników. Wegański sos boloński można serwować także z kopytkami lub włoskimi gnocchi.

ROŚLINNY SOS BOLOŃSKI. PRODUKT PASTERYZOWANY.
Składniki:
woda, koncentrat pomidorowy 33%, cebula, olej rzepakowy, teksturowane białko pszenne 22%, ekstrakty drożdżowe, skrobia kukurydziana, przyprawy, bulion warzywny (sól, warzywa suszone[pasternak, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, seler liść, pietruszka nać], olej rzepakowy, kurkuma, lubczyk liść), sól morska, ksylitol (cukier brzozowy).
Produkt może zawierać: soję, nasiona sezamu i gorczycę.

Tabela wartości odżywczych w produkcie

 

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (150 g)% RWS* w porcji (150 g)
1Wartość energetyczna362 kJ / 86 kcal543 kJ / 130 kcal7%
2Tłuszcz3,6 g5,3 g8%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,3 g0,4 g2%
4Węglowodany5,6 g8,5 g3%
5w tym cukry2,2 g3,3 g4%
7Białko7,7 g11 g22%
8Sól1 g1,5 g25%
6Błonnik0,8 g1,1 g-
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera około 2 sugerowane porcje produktu.

Masa netto: 300 g
Kod EAN: 5900672302530