Czy może być coś jeszcze pyszniejszego niż pasta z orzechów? Może! To pasta, do której dodaliśmy migdały i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Pachnie cudownie, a smakuje jeszcze lepiej! Nutka pomarańczy nadaje temu przysmakowi wyjątkowego aromatu i jest tutaj jak niezwykle smakowita kropka nad i. Smak to jednak nie wszystko, bo składniki naszej pasty mają też liczne prozdrowotne właściwości. Orzeszki arachidowe to rekordziści wśród orzechów pod względem zawartości białka i witaminy B3, która jest ważna przede wszystkim dla naszego układu nerwowego. Na tym jednak nie koniec – arachidy są również źródłem wartościowych tłuszczów i błonnika. Orzeszki te są też podobno afrodyzjakiem 🙂 Migdały z kolei są bogate w niezwykle ważną dla naszego układu nerwowego i odpornościowego witaminę B2, a także witaminę E, która z kolei między innymi chroni komórki przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników. Mają ponadto sporo błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych i potasu, który między innymi kontroluje pracę mięśni i bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi. Dobrze się więc składa, że nasze … orzechowe ze skórką pomarańczową można wykorzystywać na nieskończenie wiele sposobów! Pomarańcze to pyszne i orzeźwiające owoce – nic więc dziwnego, że tak je lubimy. Zwykle koncentrujemy swoją uwagę na miąższu, a skórka ląduje w koszu. To błąd! Nie bez powodu babcie często powtarzały, że najwięcej witamin znajduje się właśnie w skórce owocu – tak jest i w tym przypadku. Skórka pomarańczy zawiera nawet 10 razy więcej witaminy C niż wyciśnięty z tego owocu sok! Do tego jest źródłem innych witamin, kilkudziesięciu różnych flawonoidów i minerałów.
Nasze … orzechowe ze skórką pomarańczową to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju owsianek i jaglanek. Będzie również świetnie smakować z omletami, naleśnikami, goframi, pieczywem czy krakersami. Można dodać je też do różnego rodzaju ciast, ciasteczek i innych słodkich wypieków, a także wykorzystać do przygotowania kremów, polew i sosów albo zrobić to, co miłośnicy orzechowych pyszności lubią najbardziej – wyjadać je łyżeczką prosto ze słoika!
PASTA Z PRAŻONYCH ORZESZKÓW ARACHIDOWYCH I MIGDAŁÓW Z DODATKIEM SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ.
Składniki:
prażone orzeszki arachidowe 52%, migdał prażony 31%, cukier puder, skórka pomarańczowa kandyzowana BIO* 4,5% (syrop glukozowy BIO* 75%, skórka pomarańczowa BIO* 25%), olej rzepakowy, naturalny aromat pomarańczowy, naturalne aromaty: cytrynowy i migdałowy z innymi naturalnymi aromatami, sól morska.
*-surowiec ekologiczny
Certyfikacja PL-EKO-07
Produkt może zawierać: soję, sezam i inne orzechy.
Tabela wartości odżywczych w produkcie
Lp | Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji (25 g) | % RWS* w porcji (25 g) |
---|---|---|---|---|
1 | Wartość energetyczna | 2202 kJ / 532 kcal | 551 kJ / 133 kcal | 7% |
2 | Tłuszcz | 43 g | 11 g | 16% |
3 | w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,8 g | 1,2 g | 6% |
4 | Węglowodany | 20 g | 5,1 g | 2% |
5 | w tym cukry | 16 g | 4,0 g | 4% |
8 | Białko | 20 g | 4,9 g | 10% |
9 | Sól | 0,50 g | 0,12 g | 2% |
7 | Błonnik | 7,9 g | 2,0 g | - |
Masa netto: 185 g
Kod EAN: 5900672302486