Pasta z nerkowców jabłko i cynamon wyróżnia się fantastycznym smakiem i zawartością wielu sprzyjających zdrowiu składników. Znajduje się w niej aż 80% orzechów nerkowca, które są skarbnicą witaminy B6, wpływającej na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz odpowiednią produkcję czerwonych krwinek. Co więcej, dzięki innym witaminom z grupy B orzechy te sprzyjają zmniejszaniu uczucia zmęczenia i znużenia, a wszystko dlatego, że podnoszą poziom serotoniny. Ich jedzenie zaleca się także osobom chorującym na nadciśnienie tętnicze i choroby serca – zawarte w nich magnez i potas pomagają w regulowaniu pracy układu krwionośnego. Nasza pasta to nie tylko nasiona nanercza zachodniego. Obecne są w niej jeszcze m.in. suszone jabłka, które są źródłem zapobiegających starzeniu się organizmu i nowotworom przeciwutleniaczy oraz cynamon, wspomagający trawienie i obniżający poziom cholesterolu we krwi.
Orzechy nerkowca są wykorzystywane nie tylko do past, ale też do przyrządzania deserów. Jednym z najbardziej znanych jest kaju barfi, odmiana indyjskiej słodkości barfi. Serwuje się ją nad Gangesem zazwyczaj z okazji świąt i uroczystości (króluje na stołach podczas obchodów święta Diwali). Tradycyjnie przygotowywana jest z rozdrobnionych orzechów nerkowca, karmelu, masła i mleka, ale coraz częściej pojawiają się wersje z owocami lub przyprawami np. z cynamonem. Wzbogacona suszonymi jabłkami i cynamonem pasta z nerkowców to fantastyczny dodatek do śniadań np. owocowych owsianek, omletów czy kanapek. Można ją wykorzystać też do pieczenia ciast lub tortów – rewelacyjnie łączy się ze słodkim smakiem kruszonki lub sernikiem.
PASTA Z PRAŻONYCH ORZECHÓW NERKOWCA Z DODATKIEM KAWAŁKÓW SUSZONEGO JABŁKA I CYNAMONU.
Składniki:
prażone orzechy nerkowca 80%, cukier puder, suszone jabłka 3%, olej rzepakowy, cynamon mielony 0,3%, sól morska, naturalny aromat karmelowy z innymi naturalnymi aromatami.
Produkt może zawierać sezam, soję, orzeszki arachidowe i inne orzechy.
Olej z orzechów na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym.
Tabela wartości odżywczych w produkcie
Lp | Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji (25 g) | % RWS** w porcji (25 g) |
---|---|---|---|---|
1 | Wartość energetyczna | 2393 kJ / 575 kcal | 598 kJ / 144 kcal | 7% |
2 | Tłuszcz | 41 g | 10 g | 14% |
3 | w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 7,7 g | 1,9 g | 10% |
4 | Węglowodany | 38 g | 9,6 g | 4% |
5 | w tym cukry | 18 g | 4,5 g | 5% |
8 | Białko | 13 g | 3,1 g | 6% |
9 | Sól | 0,35 g | 0,09 g | 2% |
7 | Błonnik | 3,1 g | 0,8 g | - |
Masa netto: 185 g
Kod EAN: 5900672302301