Menu

Gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną, soczewicą i siemieniem lnianym

TRADYCJA W WARZYWNYM WYDANIU

  • Wysoka zawartość białka
    Wysoka zawartość białka
  • Bez glutenu
    Bez glutenu
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN

Gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną, soczewicą i siemieniem lnianym

TRADYCJA W WARZYWNYM WYDANIU

Bazą naszych pożywnych gołąbków wegetariańskich z kaszą gryczaną, soczewicą i siemieniem lnianym jest słynąca z wielu właściwości leczniczych biała kapusta. Jej liście to skarbnica witaminy C, potasu i szeregu witamin z grupy B, dzięki czemu pełni ona funkcję naturalnego antyoksydantu. Kolejny smaczny akcent gołąbków wegetariańskich – pieczarki – ze względu na obecność wartościowego białka i wysoką zawartość aminokwasów zyskały miano żywności funkcjonalnej, której spożywanie ma niezwykle zbawienny wpływ na organizm. Wymienione składniki rewelacyjnie komponują się z zawierającą prebiotyki niepaloną kaszą gryczaną, mającą pozytywny wpływ na układ pokarmowy oraz perystaltykę jelit. Całość uszlachetnia towarzystwo brązowej soczewicy i siemienia lnianego, które wykazują się silnymi właściwościami antynowotworowymi. Tradycyjne gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną, soczewicą i siemieniem lnianym to zdrowy posiłek, który doskonale sprawdzi się w roli pożywnego obiadu, przypominającego smakiem aromatyczną domową kuchnię.                                                                                                                                                                                                                                                                                      Pionierami sięgającej XVI w. hodowli pieczarek byli Francuzi. Grzyby te uchodziły wówczas za wyjątkowy rarytas, przez co stawiano je na równi nawet z truflami. Aby podkreślić ich wyjątkowy smak i oryginalny aromat serwowano je na stołach magnaterii obok kaparów i wysokogatunkowego alkoholu. Obecnie pieczarki hodowane są w wielu europejskich krajach, wśród których prym wiodą Polska i Holandia.

Inspirowane klasyczną recepturą gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną, soczewicą i siemieniem lnianym w sosie pomidorowym doskonale smakują zarówno solo, jak i w towarzystwie dodatków – danie będzie się świetnie komponowało z pieczonymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem lub kolendrą oraz pełnoziarnistym pieczywem.

GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ, SOCZEWICĄ BRĄZOWĄ I SIEMIENIEM LNIANYM W SOSIE POMIDOROWYM (58%). PRODUKT PASTERYZOWANY.
Składniki:
woda, kapusta biała 42%, pieczarki 13%, koncentrat pomidorowy 13%, marchew, kasza gryczana niepalona 4%, teksturowane białko sojowe, cebula, skrobia kukurydziana, bulion wegetariański [sól, warzywa suszone (pasternak, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, seler liść, pietruszka nać), olej rzepakowy, kurkuma, lubczyk liść], olej rzepakowy, siemię lniane 1%, soczewica brązowa 1%, sól morska, sos sojowy (woda, soja, sól), przyprawy ziołowe (zawierają gorczycę), przyprawy.

Tabela wartości odżywczych w produkcie

 

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (240 g)% RWS* w porcji (240 g)
1Wartość energetyczna237 kJ / 56 kcal568 kJ / 135 kcal7%
2Tłuszcz1,7 g4,0 g6%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,1 g0,3 g2%
4Węglowodany6,7 g16 g6%
5w tym cukry2,7 g6,5 g7%
6Białko2,9 g7,0 g14%
8Sól0,93 g2,20 g37%
7Błonnik1,5 g3,7 g-
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera około 2 sugerowane porcje produktu.

Masa netto: 480 g
Kod EAN: 5900672302332