Bazą naszych pożywnych gołąbków wegetariańskich z kaszą gryczaną, soczewicą i siemieniem lnianym jest słynąca z wielu właściwości leczniczych biała kapusta. Jej liście to skarbnica witaminy C, potasu i szeregu witamin z grupy B, dzięki czemu pełni ona funkcję naturalnego antyoksydantu. Kolejny smaczny akcent gołąbków wegetariańskich – pieczarki – ze względu na obecność wartościowego białka i wysoką zawartość aminokwasów zyskały miano żywności funkcjonalnej, której spożywanie ma niezwykle zbawienny wpływ na organizm. Wymienione składniki rewelacyjnie komponują się z zawierającą prebiotyki niepaloną kaszą gryczaną, mającą pozytywny wpływ na układ pokarmowy oraz perystaltykę jelit. Całość uszlachetnia towarzystwo brązowej soczewicy i siemienia lnianego, które wykazują się silnymi właściwościami antynowotworowymi. Tradycyjne gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną, soczewicą i siemieniem lnianym to zdrowy posiłek, który doskonale sprawdzi się w roli pożywnego obiadu, przypominającego smakiem aromatyczną domową kuchnię. Pionierami sięgającej XVI w. hodowli pieczarek byli Francuzi. Grzyby te uchodziły wówczas za wyjątkowy rarytas, przez co stawiano je na równi nawet z truflami. Aby podkreślić ich wyjątkowy smak i oryginalny aromat serwowano je na stołach magnaterii obok kaparów i wysokogatunkowego alkoholu. Obecnie pieczarki hodowane są w wielu europejskich krajach, wśród których prym wiodą Polska i Holandia.
Inspirowane klasyczną recepturą gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną, soczewicą i siemieniem lnianym w sosie pomidorowym doskonale smakują zarówno solo, jak i w towarzystwie dodatków – danie będzie się świetnie komponowało z pieczonymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem lub kolendrą oraz pełnoziarnistym pieczywem.
GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ, SOCZEWICĄ BRĄZOWĄ I SIEMIENIEM LNIANYM W SOSIE POMIDOROWYM (58%). PRODUKT PASTERYZOWANY.
Składniki:
woda, kapusta biała 42%, pieczarki 13%, koncentrat pomidorowy 13%, marchew, kasza gryczana niepalona 4%, teksturowane białko sojowe, cebula, skrobia kukurydziana, bulion wegetariański [sól, warzywa suszone (pasternak, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, seler liść, pietruszka nać), olej rzepakowy, kurkuma, lubczyk liść], olej rzepakowy, siemię lniane 1%, soczewica brązowa 1%, sól morska, sos sojowy (woda, soja, sól), przyprawy ziołowe (zawierają gorczycę), przyprawy.
Tabela wartości odżywczych w produkcie
Lp | Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji (240 g) | % RWS* w porcji (240 g) |
---|---|---|---|---|
1 | Wartość energetyczna | 237 kJ / 56 kcal | 568 kJ / 135 kcal | 7% |
2 | Tłuszcz | 1,7 g | 4,0 g | 6% |
3 | w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1 g | 0,3 g | 2% |
4 | Węglowodany | 6,7 g | 16 g | 6% |
5 | w tym cukry | 2,7 g | 6,5 g | 7% |
6 | Białko | 2,9 g | 7,0 g | 14% |
8 | Sól | 0,93 g | 2,20 g | 37% |
7 | Błonnik | 1,5 g | 3,7 g | - |
Masa netto: 480 g
Kod EAN: 5900672302332