Menu

Pasztet pomidorowy z cieciorką

KWASKOWATA AURA STANOWCZOŚCI

  • Źródło białka
    Źródło białka
  • Źródło błonnika
    Źródło błonnika
  • Bez glutenu
    Bez glutenu
  • VIVA DLA WEGETARIAN I WEGAN

Pasztet pomidorowy z cieciorką

KWASKOWATA AURA STANOWCZOŚCI

Spośród grupy warzyw psiankowatych to pomidory są najlepszym źródłem substancji odżywczych. Wyróżniają się zawartością witamin antyoksydacyjnych – A, C i E, a także z grupy B i witaminy K. Potas to kolejny pierwiastek, który lubi pomidory (300 mg w 100 g warzywa). Reguluje on setki przemian metabolicznych w naszym organizmie, m.in. neutralizuje zbyt dużą podaż soli spożywanej w codziennych posiłkach – to korzystne zjawisko dla osób cierpiących na nadciśnienie, zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie i skurczom mięśni. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu, polepszając jego zaopatrzenie w tlen. Likopen zawarty w pomidorach to silny przeciwutleniacz pomagający zwalczać choroby sercowo-naczyniowe, autoimmunologiczne, zalicza się go do substancji przeciwnowotworowych. To się nazywa konsekwentne działanie!                                                                                                                                                                                                                                                                                       Specjaliści z Harvard Medical School, po sześcioletnich badaniach obejmujących prawie 50 tysięcy mężczyzn, wywnioskowali, że rak prostaty atakuje zdecydowanie rzadziej tych, którzy jedzą przetwory z pomidorów częściej niż dwa razy w tygodniu.

Pasztet idealnie komponuje się ze świeżymi ziołami – bazylią, tymiankiem i oregano, a także kiełkami lucerny, brokułów, rzodkiewki albo fasolki mung. Taka kanapka to idealna propozycja na pożywne śniadanie, lunch albo szybką przekąskę przed ważnym spotkaniem.

PASTA KANAPKOWA Z CIECIORKI Z DODATKIEM KONCENTRATU POMIDOROWEGO. PASTERYZOWANA.
Składniki:
ugotowana cieciorka 70 % (woda, cieciorka), cebula, koncentrat pomidorowy 8 %, olej rzepakowy, skrobia kukurydziana, błonnik pszenny (bezglutenowy), sól, suszone warzywa (pasternak, marchew, seler, pietruszka, por), hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przyprawy (zawierają gorczycę), zioła (zawierają seler),
przeciwutleniacz: kwas askorbinowy= witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego.
Produkt może zawierać soję i nasiona sezamu.

Tabela wartości odżywczych w produkcie

 

LpWartość odżywcza produktuw 100 gw porcji (26 g)% RWS* w porcji (26 g)
1Wartość energetyczna511 kJ / 122 kcal133 kJ / 32 kcal2%
2Tłuszcz4,1 g1,1 g2%
3w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,3 g0 g0 %
4Węglowodany15 g3,9 g2%
5w tym cukry2,2 g0,6 g1%
6Białko4,1 g1,1 g2%
8Sól0,79 g0,21 g4%
7Błonnik4,4 g1,2 g-
*RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie zawiera około 6 sugerowanych porcji produktu.

Masa netto: 160 g
Kod EAN: 5900672300215