Specyficzny smak gorczycy oraz lecznicze właściwości zawdzięczamy zawartej w niej substancji aktywnej – synapinie. Gorczyca występuje w kilku odmianach – najostrzejszą z nich jest sarepska, najłagodniejsza zaś biała. Dlaczego afrodyzjak? Niepozorne ziarenka gorczycy powodują przekrwienia w obrębie miednicy i wzmagają uwrażliwienie narządów na bodźce. Wystrzegać się jej powinny kobiety w ciąży, ponieważ może to spowodować poronienie. Biała gorczyca skutecznie leczy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, dzięki obecności olejów i synapiny wzmaga produkcję kwasów żołądkowych i leczy głównie niestrawność, zaparcia oraz stany zapalne żołądka i jelit. W naszej musztardzie, opartej na gorczycy z upraw ekologicznych, znajdziemy również dobrze przyswajalny wapń, magnez oraz witaminę B. Ponadto nasionka gorczycy są pomocne w leczeniu chorób reumatycznych, dolegliwości układu ruchu oraz, dzięki znacznej zawartości siarki, przy zatruciach wątroby. W medycynie ludowej na bolące stawy stosowano okłady z gorczycy. Nasiona gorczycy należy zalać wrzątkiem i utrzeć na papkę. Następnie nałożyć na gazę i przyłożyć na kwadrans na bolące miejsce.
Musztarda świetnie smakuje jako dodatek do kanapek z domowymi pastami warzywnymi. Możecie je zapakować na weekendowy piknik na łonie natury.
Składniki:
woda, gorczyca*, ocet zbożowy*, cukier trzcinowy*, sól morska, przyprawy*, przyprawy ziołowe*, przeciwutleniacz: kwas cytrynowy.
* – surowce ekologiczne
Produkt może zawierać soję i seler.
Tabela wartości odżywczych w produkcie
Lp | Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji (10 g) | % RWS* w porcji (10 g) |
---|---|---|---|---|
1 | Wartość energetyczna | 472 kJ / 113 kcal | 47 kJ / 11 kcal | 1% |
2 | Tłuszcz | 5,4 g | 0,54 g | 1% |
3 | w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g | 0,03 g | 0% |
4 | Węglowodany | 11 g | 1,1 g | 0% |
5 | w tym cukry | 9,3 g | 0,9 g | 1% |
7 | Białko | 4,0 g | 0,4 g | 1% |
8 | Sól | 2,0 g | 0,20 g | 3% |
6 | Błonnik | 1,9 g | 0,19 g | - |
Masa netto: 170 g
Kod EAN: 5900672305173