Klasyczny hummus został wzbogacony papryką, która uzupełnia skład w likopen, wychwytujący wolne rodniki, potas, witaminę C i witaminy z grupy B (szczególnie B6 – 100 g papryki zaspokaja w 22% zapotrzebowanie organizmu na ten składnik). Papryka w niewielkim stopniu ulega przemianom w procesie przetwarzania, zawartość mikro- i makroelementów w świeżym i pieczonym warzywie jest podobna! To świetna propozycja dla osób podziębionych lub chcących wzmocnić odporność. Witamina C i likopen skutecznie wzmacniają barierę odpornościową organizmu. Na dodatek, najnowsze badania dowodzą, że wzbogacenie diety w warzywa psiankowate mogą być pomocne w leczeniu choroby Alzheimera. Ale uwaga, strzec się ich powinny osoby cierpiące na choroby reumatyczne i artrozy. Głębia tkwi w prostocie. Pełna nazwa hummusu to ḥimmaṣ bi ṭaḥīna, czyli po arabsku, po prostu, ciecierzyca z pastą sezamową.
Ciekawa w smaku pasta to dobry dodatek do pikantnych, wyrazistych dań: tortilli, warzywnych zapiekanek albo naleśników. Spróbujcie wykorzystać hummus jako dip do różnego rodzaju papryk: od najłagodniejszych po te najostrzejsze.
PASZTET DO KANAPEK-HUMMUS PAPRYKOWY. PASTERYZOWANY.
Składniki:
woda, papryka czerwona 32%, cieciorka 27%, olej rzepakowy, miazga sezamowa, ocet jabłkowy, czosnek suszony, sól, ekstrakt papryki słodkiej (ekstrakt papryki, olej rzepakowy).
Produkt może zawierać soję.
Tabela wartości odżywczych w produkcie
Lp | Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji (26 g) | % RWS* w porcji (26 g) |
---|---|---|---|---|
1 | Wartość energetyczna | 1165 kJ / 280 kcal | 303 kJ / 73 kcal | 4% |
2 | Tłuszcz | 21 g | 5,5 g | 8% |
3 | w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,8 g | 0,5 g | 2% |
4 | Węglowodany | 17 g | 4,4 g | 2% |
5 | w tym cukry | 3,2 g | 0,8 g | 1% |
6 | Białko | 5,8 g | 1,5 g | 3% |
7 | Sól | 0,51 g | 0,13 g | 2% |
Masa netto: 160 g
Kod EAN: 5900672300956